dilluns, 16 d’octubre del 2017

La tècnica dels 5 per què? integrada en el RLC

Molt sovint quan analitzem qualsevol cosa, quan argumentem el nostre punt de vista o simplement quan intercanviem opinions, emetem judicis molt taxatius. Donem la impressió que allò és evident, que està fora de discusisó. Tanmateix, Com que és molt saludable revisar constantment les nostres deduccions, suposicions i afirmacions, he pensat que podria fer una primera anàlisi de la meva opinió, aplicant la tècnica dels 5 per què, utilitzada bàsicament en enginyeria, i també sotmetre cada resposta a una anàlisi bàsica seguint la metodologia del Raonament Lògic Creatiu.

Com introducció, descric un exemple d’aquesta tècnica que es va anar instaurant en la seva formulació en les fàbriques de motors de Toyota.

Situació: El cotxe no es posa en marxa.
Primer Per què? La bateria està morta.
Segon Per què? L’alternador no funciona.
Tercer Per què? La corretja s’ha trencat.
Quart Per què? La corretja era vella i no es va canviar quan tocava.
Cinquè Per què? No es va seguir el programa de servei i manteniment recomanats.

En els últims dies he utilitzat aquesta tècnica per avaluar els meus supòsits en un tema d'actualitat social.  Recomano que ho feu de tant en tant, perquè probablement us trobeu en la mateixa situació que he tingut jo. És molt difícil argumentar amb raons lògiques un concepte, creença o opinió, quan cerquem les bases que les poden sostenir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada