dilluns, 27 de març del 2023

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (12)

El dotzè Objectiu de Desenvolupament Sostenible és:  Garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Les fites associades a aquest objectiu són:

12.1 Aplicar el Marc Decenal de Programes sobre Modalitats de Consum i Producció Sostenibles, amb la participació de tots els països i sota el lideratge dels països desenvolupats, tenint en compte el grau de desenvolupament i les capacitats dels països en desenvolupament.

12.2 D'aquí al 2030, assolir la gestió sostenible i l'ús eficient dels recursos naturals.

12.3 D'aquí al 2030, reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell dels consumidors i reduir les pèrdues d'aliments en les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita.

12.4 D'aquí al 2020, assolir la gestió ecològicament racional dels productes químics i de tots els malbarataments a través del seu cicle de vida, de conformitat amb els marcs internacionals convinguts, i reduir significativament la seva alliberació a la atmósfera, l'aigua i el sol a fí de minimitzar els seus efectes adversos en la salut humana i el medi ambient.

12.5 D'aquí al 2030, reduir considerablement la generació de deixalles mitjançant activitats de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

12.6 Encoratjar a les empreses, en especial les grans empreses i les empreses transnacionals, a que adoptin pràctiques sostenibles i incorporin informació sobre la sostenibilitat en el seu cicle de presentació d'informes.

12.7 Promoure pràctiques d'adquisició pública que siguin sostenibles, de conformitat amb les polítiques i prioritats nacionals.

12.8 D'aquí al 2030, assegurar que les persones de tot el món tinguin la informació i els coneixements pertinents per al desenvolupament sostenible i els estils de vida en harmonía amb la natura.

12.a Ajudar als països en desenvolupament a enfortir la seva capacitat científica i tecnològica per avançar cap a modalitats de consum i producció més sostenibles.

12.b Elaborar i aplicar instruments per vigilar els efectes en el desenvolupament sostenible, a fí d'assolir un turisme sostenible que crei llocs de treball i promogui la cultura i els productes locals.

12.c Racionalitzar els subsidis ineficients als combustibles fòssils que fomenten el consum antieconòmic, eliminant les distorsions del mercat, d'acord amb les circumstàncies nacionals, fins i tot mitjançant la reestructuració dels sistemes tributaris i l'eliminació gradual dels subsidis perjudicials, quan existeixin, per reflectir el seu impacte ambiental, tenint plenament en compte les necessitats i condicions específiques dels països en desenvolupament i minimitzant els possibles efectes adversos en el seu desenvolupament, de manera que es protegeixi als pobres i a les comunitats afectades.

Com en tot els altres objectius, tots i cadascun de nosaltres, individualment i col·lectiva, podem ajudar a assolir l'objectiu. Una altra cosa és que si una empresa o organització es vol comprometre amb l'assoliment dels ODS, ha de complir amb uns indicadors i certificació externa respecte a la seva actuació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada