dilluns, 20 de març del 2023

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (11)

L'onzè objectiu de desenvolupament sostenible és: Ciutats i comunitats sostenibles. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. S’espera un gran creixement de la població a les ciutats, sobretot en barris marginals. L’aire que respiren les persones en moltes ciutats, no compleix les mínimes normes de seguretat.

Les fites associades a aquest objectiu són:

11.1 D'aquí al 2030, assegurar l'accés de totes les persones a habitatges i serveis bàsics adequats, segurs i assequibles i millorar els barris marginals.

11.2 D'aquí al 2030, proporcionar accés a sistemes de transport segurs, assequibles, accessibles i sostenibles per a tothom i millorar la seguretat vial, en particular mitjançant l'ampliació del transport públic, prestant especial atenció a les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat, les dones, els nens, les persones amb discapacitat i les persones d'edat.

11.3 D'aquí al 2030, augmentar la urbanització inclusiva i sostenible i la capacitat per la planificació i la gestió participatives, integrades i sostenibles dels assentaments humans en tots els països.

11.4 Duplicar els esforços per protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.

11.5 D'aquí al 2030, reduir significativament el número de morts causades pels desastres, inclosos els relacionats amb l'aigua, i de persones afectades per ells, i reduir considerablement les pèrdues econòmiques directes provocades pels desastres en comparació amb el producte intern brut mundial, fent especial èmfasi en la protecció dels pobres i les persones en situacions de vulnerabilitat.

11.6 D'aquí al 2030, reduir l'impacte ambiental negatiu per càpita de les ciutats, inclús prestant especial atenció a la qualitat de l'aire i la gestió dels residus municipals i d'altre tipus.

11.7 D'aquí al 2030, proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en particular per a les dones i els nens, les persones d'edat i les persones amb discapacitat.

11.a Recolzar els víncles econòmics, socials i ambientals positius entre les zones urbanes, periurbanes i rurals enfortint la planificació del desenvolupament nacional i regional.

11.b D'aquí al 2020, augmentar considerablement el número de ciutats i assentaments humans que adopten i implementen polítiques i plans integrats per promoure la inclusió, l'ús eficient dels recursos, la mitigació del canvi climàtic i l'adaptació a ell i la resiliència davant els desastres, i desenvolupar i posar en pràctica, en consonància amb el Marc de Sendai per la Reducció del Risc de Desastres 2015-2030, la gestió integral dels riscos de desastre a tots els nivells.

11.c Proporcionar recolzament als països menys avançats, inclús mitjançant assistència financera i tècnica, per que puguin construir edificis sostenibles i resilients utilitzant materials locals.

Com en tots els casos d'Objectius de Desenvolupament Sostenible, tothom pot conscienciar-se i intentar actuar de forma coherent amb els objectius. En aquest cas, esta clar que la responsabilitat en la gran majoria d'actuacions recau en les institucions públiques, polítiques i organitzacionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada