dilluns, 1 d’octubre del 2018

Conceptes Sistèmics (2)

Seguint amb el cometari de la setmana passada. Si formem part d'una empresa, ja sabem que el primer pas que hem de fer cap a una millora global real és identificar la nostra Limitació. I després què?

Si sabem quina és la Limitació el segon pas és treure-li el màxim rendiment possible. Si és una persona que té unes tasques encarregades, lo que hem de fer és no distreure-la quan les està fent. No carregar-la amb altres tasques, ja que si és la Limitació vol dir que no té temps per fer-ho tot o que no té temps lliure. Imagineu un cirurgià operant o un arquitecte concentrat fent uns càlculs complexos. Si són la Limitació, oi que no sembla gens apropiat interrompre'ls?

Encara més sovint, ens trobem que la Limitació no són les persones, sinó màquines o recursos. Per exemple, un cirurgià es pot posar malalt, però podem trobar raonablement un substitut. Però què passa si la limitació és el número de quirofans? És evident que no podem estar construint ni habilitant amb ràpidessa nous quiròfans. Molt probablement aquesta és una de les limitacions en el sector sanitari i hospitalari. Les llistes d'espera creixen, en molt casos,  per manca de quiròfans. Treure el màxim rendiment de la Limitació, en aquest cas, seria no perdre temps en la preparació dels quiròfans, no tenir temps morts entre operacions, fins i tot fer-los funcionar més hores de les habituals al dia. Per què no utilitzar-los a les nits o en caps de setmana?
En moltes empreses de producció, la limitació és un recurs material, és a dir una màquina. També aquí cal assegurar-se que no hi ha temps morts. Que el recurs treballa al 100% de la seva capacitat. Sembla mentida, però sovint no ens organitzem com cal. Per exemple, una màquina que funciona automàticament i que és la Limitació. Sempre hi ha algú que la vigila. Aquest persona surt del lloc una estona, per prendre's un descans, menjar o beure alguna cosa o per qüestions de necessitat. Just, en aquella estona només marxar la persona, hi ha un problema de subministrament elèctric i la màquina s'atura. Pot estar aturada tota aquella estona. Treure el màxim rendiment de la Limitació vol dir, posar una altra persona a vigilar la màquina per assegurar que pot treballar sense interrupcions. Si la màquina és la Limitació, vol dir que no ho són les persones, i per tant, encara que tinguin tasques per fer, aquestes no són tan prioritàries com la màquina que és la Limitació. Per aixòés millor estar a l'aguaït del seu bon funcionament.

Ara ja sabem els dos primers passos per gestionar bé l'organització. Primer: Identificar la Limitació. Segon: Treure-li el màxim rendiment.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada