dilluns, 29 de gener del 2018

Deming: la filosofia del coneixement profund

La filosofia de Williams Edwards Deming, implica un replantejament radical de la nostra concepció de la gestió d'empreses. Requereix un enfocament inter-cultural i un coneixement profund d'àrees que difereixen enormement unes d'altres. les empreses han de promoure que tots els que hi estan relacionats amb elles entenguin que una organització és un sistema. Això ha d'estimular a les persones a estudiar efectes amb l'objectiu de trobar les seves causes arrel. I això porta a examinar els processos, enlloc de només centrar-se en els resultats.

Des d'una perspectiva purament filosòfica, per a Deming l'objectiu de la qualitat és el coneixement profund de l'impacte que les accions tenen sobre un sistema considerat com un tot. Dit d'una altra manera, assolir qualitat significa l'habilitat per anticipar-se  al desenvolupament dels esdeveniments i així poder tenir més control sobre ells. Per això, l'habilitat per predir esdeveniments és un dels principals elements del coneixement profund en l'enfocament de l gestió de Deming.

Per a Deming estava clar que el principal factor que ens impedeix predir és la variació. Dit molt simplement amb un exemple; si intentem escriure el nostre nom amb la mateixa velocitat, amb la mateixa pressió sobre el llapis, ama el mateix format o mida exacte, creiem que ho aconseguirem? La resposta és clara ja intuïtivament: No totes les paraules seran exactament iguals. Hi haurà una VARIACIÓ natural.Si no entenem la variació dels processos, no podrem determinar la manera com les nostres accions, per millorar certes coses, impacten en les altres parts del sistema.

Deming va establir un cicle superava el que molt sovint ens trobarem en l'argot dels sistemes de qualitat o en les eines de gestió: El cicle PDCA, acrònim de l'anglès Plan, Do, Check, Act. Deming anava més enllà i proposava substituir el Do (fer) per una A d'assajar, i també donar el significat de la darrera A al d'adoptar el canvi.

ës sorprenent que fins i tot ara, els assessors i auditors de normes i certificacions de qualitat ´es quedin en el primer enfocament, originari de W Shewhart, per molt important que fos, i encara no facin el pas general per adoptar la filosofia de Deming.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada