dilluns, 27 de novembre del 2017

La gestió del canvi (1)

Començo avui una sèrie de comentaris sobre la gestió del canvi, tant a nivell personal com dins de les organitzacions.

Quasi tothom accepta o suposa que canviar és molt difícil. Que la gent té una gran resistència a canviar. Que som animals de costums i rutines i que el canvi fa por. A la vegada, el problema del canvi és un dels temes més estudiats per la psicologia, la sociologia i la ciència de la gestió. La quantitat de treballs i aportacions sobre el canvi és enorme, i ha sigut matèria d'estudi, anàlisis i propostes per gent molt experta i referent en totes aquestes disciplines.

Com en temes ja tractats, l'objectiu d'aquest grup de comentaris és exposar quin és l'enfocament sobre el canvi des de la perspectiva general de TOC, i des del Raonament Lògic Creatiu en particular.

Encara que Eli Goldratt no va inventar una nova teoria sobre la gestió del canvi, sí que va aportar un enfocament coherent amb la lògica, els processos de raonament i la consideració de les limitacions "polítiques" humanes. Des de TOC es van identificar sis nivells de resistència al canvi, i aquests els ha estudiat i reformulat Efrat Gldratt, aportant més profunditat sobre el tema. El "núvol d'Efrat" és una aportació específica seva al respecte. 

El plantejament d'entrada per aquesta sèrie de comentaris, és que la resposta de la gent respecte a un canvi no és de "por" sinó d'avaluació respecte a les avantatges i inconvenients que el canvi comporta.
Aquesta avaluació pot ser més o menys simple o complexa. Pot ser més o menys conscient o no, però com intentaré exposar, sembla ser el mecanisme general per decidir la nostra posició respecte als canvis que se'ns presenten contínuament. I això, no és només a nivell de canvis en organitzacions o equips de treball, sinó que també ho utilitzem a nivell de canvis en la nostra conducta o vida personal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada