dilluns, 13 de novembre del 2017

Intel·ligència i Raonament (3)

Com plantejava en els comentaris anteriors, la intel·ligència i el raonament (o la capacitat de pensar) són, al meu parer, dues coses diferents.  També plantejava que pot haver gent intel·ligent que no és bona pensant. Ara bé, cóm expliquem que sovint veiem i escoltem diverses persones discutint o debatent sobre un tema, i trobar que hi ha quasi tantes opinions com persones?
Pot ser que algú s'acosti més que tots els altres a una posició més propera a la realitat? Si més o menys tenin una intel·ligència similar, això voldria dir que una pensa millor que totes les altres?

Crec que en les opinions o raonaments hi juga un altre factor tant important com la intel·ligència o el raonament; la percepció. Tots haurem sentit alguna vegada el dit que "Res és veritat, res és mentida, tot és segons el color dels cristall amb que es mira". És a dir, segons la percepció de cada un, la realitat és una o altra.
Veiem un exemple, en la figura següent què veiem? Un conill o un ànec? 











Segons la percepció visual, en un moment podem veure el conill en una posició normal o un ànec estirat panxa amunt. Suposant que jo només veiés un dels dos animals, per més que els altres diguessin que hi ha l'altre, no m'ho creuria i seguiria defensant la meva opinió.

La percepció és una característica vital i el canvi de percepció ens porta sovint a veure les coses amb un nou enfocament, i en general dispara la nostra creativitat. En el cas del pensament, les preguntes:
Per què?, I si no és així? Què passaria si? I si deixem de donar per suposat..? ens ajuden a ampliar les nostres percepcions i alhora relacionar més coses (Intel·ligència) i a estructurar les relacions establertes (Raonament)









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada