dilluns, 24 d’abril del 2017

Sabem què ens fem? (7)


Abans d’analitzar quins són els supòsits o creences que guien els nostres pensaments o decisions, i avaluar la seva validesa per seguir-los considerant inqüestionables, em plantejo una darrera reflexió.

En general, quan tenim unes necessitats vitals o perseguim uns objectius, tenim tres tipus de comportaments.
Els comportaments constructius: Són aquells que faciliten assolir els objectius o satisfer les necessitats, i tots els que estan relacionats en surten beneficiats.
Els comportaments destructius: Són aquells que ens permeten assolir els objectius o satisfer les necessitats, però de forma que algú en surt perjudicat.
Els comportaments fallits: Són aquells que no ajuden a assolir els objectius o satisfer les necessitats, i fins i tot, ens perjudiquen a nosaltres mateixos o fan que perjudiquem a altres.

Crec que l’elecció que cadascú pot fer respecte a cóm comportar-se és important per la nostra participació social, i a la vegada la nostra participació és molt important per ajudar a la millora social. Penso en un exemple:
Davant  de l’elecció entre diversos candidata a governar-nos podem seguir algun d’aquests tres comportaments.
Amb un comportament constructiu jo podria recollir tota la informació que pogués sobre les seves propostes. Analitzar, si ja han governat, quin tipus de resultats han obtingut. Si no han governat o no tinc quasi informació, podria fer analogies amb situacions semblants. Finalment hauria d’avaluar avantatges i desavantatges de cada un d’ells i decidir qui escullo.
Amb un comportament destructiu podria considerar que tots són iguals. Que ningú és digne de confiança i que escolliré el em pugui perjudicar menys particularment.
Amb un comportament fallit decidiré no participar i abdicar de la meva llibertat d’elecció i cedir el meu poder de decisió a qualsevol candidat.

A molts els hi sembla que la decisió personal és com un gra de sorra en una gran platja i que no canviarem res. Però la història ens demostra que aquest tipus de decisions han portat al poder a dictadors perversos i patològics amb unes idees contràries i indignes respecte als drets i valors humans. Per tant, hauríem d’esforçar-nos en participar, en la mesura que puguem, en el la governabilitat de la societat. I a més, només contribuirem a una millora social, que revertirà en el nostre propi benefici, si ho fem amb un comportament constructiu.

Aquest grup de reflexions, no pretén ser exhaustiu, però crec que és suficient per aplicar la metodologia del Raonament Lògic Creatiu i fer alguna proposta. A partir de les properes entrades, em qüestionaré les premisses anteriors, que alhora porten a unes conclusions determinades, per intentar tenir una altra perspectiva de les relacions entre societat i persones, i si és el cas, aportar alguna nova proposta.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada