dilluns, 17 d’abril del 2017

Sabem què ens fem? (6)


Ahir llegint un diari (ARA),  vaig veure que hi havia una sèrie d’articles sobre religió. Aportava informació sobre l’evolució de la població catalana, espanyola i europea respecte a la pràctica de la religió. Això em va portar a unes reflexions sobre la influència de les religions en el nostre comportament social.

En cap cas, critico o em refereixo a les religions en el sentit que totes elles vulguin aportar el respecte vers els altres, i promoguin un codi de conductes social amb principis ètics i respectuosos amb els valors humans de llibertat individual i solidaritat amb el proïsme. Reflexionono sobre l’espiritualitat, sinó sobre el poder. I encara més, sobre la poca capacitat que tenim per qüestionar hàbits o costums instaurats pel poder des de fa segles i que van en contra de la pròpia espiritualitat que pregonen.

Històricament els representants amb més alta jerarquia religiosa han estat associats amb el poder o l’han exercit directament. També històricament les proclames religioses o de defenses de les respectives fes, ha portat a nombrosos conflictes entre pobles, nacions i estats amb milions de morts. Molt sovint les religions han sigut part dels poders suprems i han portat a conflictes entre pobles, nacions o comunitats.

Cóm pot ser? Tal com he anomenat aquests grup de reflexions: Sabem què ens fem?
No diu gaire de la nostra intel·ligència que seguim ensopegant amb les mateixes pedres des de fa milers d’anys. Es pot entendre que cerquem explicacions a les coses que ens passen en aquesta vida, i trobem una certa seguretat o comoditat en explicacions basades en fes o creences que intentin donar un sentit, per il·lògic op poc coherent que sigui. Realment, si pensem una mica amb lògica o sentit comú, podem sostenir qualsevol de les religions conegudes?.  Evidentment No.  Això no significa que no puguem tenir creences o fes en quelcom emocional o fabulós. Com diu en el diari, en Salvador Cardús, potser perden adeptes les religions tradicionals, però apareixen unes creences o comunions al voltant d’altres entitats , com podrien ser equips de futbol. (fer soci un fill recent nascut, o voler ser enterrats en un columbari al camp nou) o altres pols de comunió que podríem considerar sectes o religions directament. Tots creiem en alguns principis o valors, i aquests poden tenir formes o representacions diverses. El que em sembla important és que sempre aquestes creences haurien de basar-se en el respecte als altres, la llibertat de pensament i acció de cadascú, sempre tenint en compte els drets dels altres i la defensa dels drets humans.

Hi ha consideració addicional; al ser l’espècie més intel·ligent, (o la que suposem que és l’única que pensa), els humans creiem que som més importants en la història del planeta i que tenim una “transcendència” universal.

Com en les reflexions anteriors, acabo proposant una premissa i una conclusió, que juntament amb les altres, qüestionaré i analitzaré més endavant, utilitzant la metodologia del Raonament Lògic Creatiu.

Premissa: Els humans necessiten un sistema de principis o valors per donar sentit a la vida i viure-la col·lectivament.

Conclusió: Les religions asseguren el sentit “transcendent” dels humans i es converteixen en el marc dels valors a seguir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada