dilluns, 13 de gener del 2014

Principis de la Teoria de les Limitacions (2)

Com deia en l'entrada de la setmana passada, en les organitzacions o empreses, el resultat de la millora global no és igual a la suma de les millores locals.

Una primera conseqüència d'aquest principi és: Per assolir un increment de millora de tot el sistema, hem d'aconseguir millorar l'àrea, el recurs o la política interna que, en aquell moment, sigui la limitació del sistema.

En els entorns de producció, la limitació pot ser un recurs amb una capacitat limitada o una regla organitzativa. En entorns diferents,  com poden ser l'àrea de vendes o marketing, generalment la limitació és una política interna que ha definit la pròpia direcció de l'organització.

Per tant, molt sovint la possibilitat de millorar el rendiment o efectivitat d'una organització, depén bàsicament d'ella mateixa. No és una causa externa. En aquests casos la possibilitat de millorar depén de la capacitat dels seus integrants per pensar lògica i creativament i, sobretot, de la seva capacitat per vèncer els diferents nivells de resistència al canvi, que són un component natural del comportament humà.


Principios de la Teoría de las Limitaciones (2)
Como decía en la entrada de la semana pasada, en las organizaciones o empresas, el resultado de la mejora global no es igual a la suma de las mejoras locales.

Una primera consecuencia de este principio es: Para conseguir un incremento de mejora de todo el sistema, hemos de conseguir mejorar el área, el recurso o la política interna que, en aquel momento, sea la limitación del sistema.

En los entornos de producción, la limitación puede ser un recurso con capacidad limitada o una regla organizativa. En entornos diferentes, como pueden ser el área de ventas o marketing, generalmente la limitación es una política interna que ha definido la propia dirección de la organización.

Por tanto, frecuentemente la posibilidad de mejorar el rendimiento o efectividad de una organización, depende básicamente de ella misma. No es una causa externa. En estos casos la posibilidad de mejorar depende de la capacidad de sus miembros para pensar lógica y creativamente y, sobretodo, de su capacidad para vencer los diferentes niveles de resistencia al cambio, que son un componente natural del comportamiento humano.



Principles of Theory of Constraints (2)
As I posted last week, in companies or organizations, the results of global improvement are not equal to the sum of local improvements.

A first consequence of this principle is: To increase improvement in the overall system, we have to improve the area, resource or internal policy which, at that moment, could be the system's constraint.

In production environments, the constraint can be a resource with restricted capacity or a organizational rule. In other environments, such as the Sales or Marketing departments, in general the constraint is an internal policy that has been established by the Board itself.

Therefore, often the possibility of improving the performance or effectivity of an organization depends basically on the organization itself. It is not an external cause. In these cases the possibility of improving depends on the ability of their members to think logically and creatively and, above all, of their capability to conquer the different levels of resistance to change, which are natural components of human behaviour.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada