dilluns, 12 de novembre del 2018

Conceptes Sistèmics (8)

En els comentaris anteriors ens hem apropats a entorns de Producció i de Gestió de Projectes. Però si ens fixem en l'entorn de Distribució, la Limitació no és tant fàcil d'identificar. Quina pot ser?

La Limitació en producció és aquella forma de fer o política que no ens permet lliurar el producte o servei en el moment que ho requereix el client, i en el temps i lloc adequats.

És evident que els proveïdors o les botigues no poden saber amb tota seguretat quants clients faran comandes o entraran i compraran en les botigues. No hi ha cap sistema totalment fiable que pugui predir les vendes o comandes en un futur.

La Limitació en Distribució la podem definir com la manca de fiabilitat dels pronòstics de vendes i de reposició dels productes.

Que podem fer per explotar lo millor possible la Limitació? La proposta de TOC per aquesta pregunta és canviar d'un sistema de distribució PUSH -on la producció s'empeny cap els distribuïdors i aquests ho fan cap a les botigues- a un Sistema PULL -on el comprador final estira la demanda de la botiga, aquesta ho fa des del distribuïdor, i aquest estira els productes des de la fàbrica de producció. Això faria que els nivells d'inventari fossin els més òptims possibles.

Aquest canvi també comporta un altre aspecte també molt important . La producció s'hauria de subordinar a la demanda. Això ja no és tan estrany, ja que des de fa anys tots sentim parlar de producció sota demanda.

En el cas de Distribució no podem parlar pròpiament d'elevar la Limitació. En aquest cas es tracta de superar o de canviar de sistema. És a dir passar d'un sistema PUSH a un sistema PULL

Quan hem canviat el sistema, hem de tornar a avaluar-lo globalment. Es tracta de veure cóm amb un nou sistema de distribució establert podem incrementar el rendiment dels departaments de Màrqueting i Vendes, cosa que veurem en els propers comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada