dilluns, 11 de setembre del 2023

COMENTARIS SOBRE ORGANITZACIONS (1)

Quan pensem en els diferents tipus d'organitzacions, en la xarxa i en la bibliografia, trobarem una primera classificació:

Organitzacions informals

Organitzacions formals

Les organitzacions informals es caracteritzen per l'adscripció voluntària dels seus membres. Exemples d'aquest tipus d'organitzacions són els grups d'ajuda psicològica, clubs de lectura, de manualitats, etcètera. No vol dir que no hi hagi regles o normes, però aquestes s'orienten a afavorir la realació entre els seus membres, i aquests són sempre lliures de deixar, sense més conseqüències l'organització.

Les organitzacions formals, quasi sempre tenen unes condicions que regulen tant l'entrada com la sortida dels seus membres. Alhora es doten de normes i mecanismes de funcionament entre ells. Exemples d'aquestes organitzacions són les empreses, organitzacions socials, polítiques, Estats, etcètera.

Encara que en properes entrades veurem alguns detalls, exposo aquí un cas que em va succeÏr fa uns pocs dies i que em va fer pensar. 

Estava dinant a casa d'uns amics, erem 5 a la taula, i el menjador donava a una sortida a un petit jardí. Quan estàvem en el segon plat, era una carn amb patates fregides, vam tenir voltant per sobre de tota la taula una abella. Simplement els 5 ens vam quedar quiets uns segons esperant que marxés. En menys de 15 segons es va quedar en el meu plat, i va partir un petit tros de patata fregida i va volar directament cap a fora del jardí quasi en línia recta. En el poc temps que els cinc vam comentar la seva acció, va aparèixer una altra abella, que després de volar per sobre la taula, va acabar aterrant en el mateix tros de patata fregida del meu plat, va trencar un altre trosset i va marxar en la mateixa línia cap a fora. Quin tipus d'organitació és aquesta?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada