dilluns, 1 de maig del 2023

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (16)

El 16è Objectiu està relacionat amb la pau, la justícia i institucions sòlides. Consisteix en promoure societats pacífiques i inclusives per tal d'aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells. Les fites associades a aquest objectiu són:

16.1 Reduir significativament totes les formes de violència i les corresponents taxes de mortalitat a tot el món.

16.2 Posar fi al maltractament, l'explotació, el tràfic de persones i totes les formes de violència i tortura contra els nens.

16.3 Promoure l'estat de dret en els plans nacional i internacional i garantir la igualtat d'accés a la justícia per a tothom.

16.4 D'aquí al 2030, reduir significativament els corrents financers i d'armes il·lícites, enfortir la recuperació i devolució dels actius robats i lluitar contra totes les formes de delinq¨ència organitzada.

16.5 Reduir considerablement la corrupció i el suborn en totes les seves formes.

16.6 Crear a tots els nivells institucions eficaces i transparents que rendeixin comptes.

16.7 Garantir l'adopció a tots els nivells de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats.

16.8 Ampliar i enfortir la participació dels països en desenvolupament en les institucions de governança mundial.

16.9 D'aquí al 2030, proporcionar accés a una identitat jurídica per a tothom, en particular mitjançant el registre de naixements.

16.10 Garantir l'accés públic a la informació i protegir les llibertats fonamentals, de conformitat amb les lleis nacionals i els acords internacionals.

16.a Enfortir les institucions nacionals pertinents, fins i tot mitjançant la cooperació internacional, per crear a tots els nivells, particularment als països en desenvolupament, la capacitat de prevenir la violència i combatre el terrorisme i la delinqüència.

16.b Promoure i aplicar lleis i polítiques no discriminatòries en favor del desenvolupament sostenible.


Com en la resta d'objectius, és evident que les autoritats nacionals i internacionals són les que han de legislar i aplicar mormes per assolir aquests objectius. Tanmateix, de forma secundària però necessària, els col·lectius particulars, empreses i organitzacions, i també les persones individualment, poden prendre accions que ajudin a assolir l'objectiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada