dilluns, 23 de gener del 2023

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (3)

El tercer Objectiu de Desenvolupament Sostenible diu que: Garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats és essencial pel desenvolupament sostenible.

Les Fites o Objectius relacionats amb aquest objectiu marc són:

3.1  Per al 2030, reduir la taxa mundial de mortalitat materna a menors de 70 per cada 100.000 nascuts vius.

3.2  Per al 2030, posar fi a les morts evitables de nadons i de nens menors de 5 anys, aconseguint que tots els països intentin reduir la mortalitat neonatal almenys fins un 12 per cada 1.000 nascuts vius, i la mortalitat de nens menors de 5 anys almenys fins a 25 per cada 1.000 nascuts vius.

3.3  Per al 2030, posar fi a les epidèmies del SIDA, la tuberculosi, la malària i les malalties tropicals desateses i combatre l'hepatitis, les malalties transmeses per  l'aigua i altres malalties transmisibles.

3.4  Per al 2030, reduir en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmisibles mitjançant la prevenció i el tractament i promoure la salut mental i el benestar.

3.5  Enfortir la prevenció i el tractament de l'abús de substàncies addictives, inclòs l'us indegut d'estupefaents i el consum nociu d'alcohol.

3.6  Per al 2020, reduir a la meitat el número de morts i lesions causades per accidents de tràfic en el món.

3.7  Per al 2030, garantir l'accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva, inclosos els de planificació de la familia, informació i educació, i la integració de la salut reproductiva en les estratègies i els programes nacionals.

3.8  Aconseguir la cobertura sanitària universal, en particular la protecció contra els riscos financers, l'accés a serveis de salut essencials de qualitat i l'accés a medicaments i vacunes segurs, eficaços, assequibles i de qualitat per a tots.

3.9  Per al 2030, reduir substancialment el número de morts i malalties produïdes per productes químics perillosos i la contaminació de l'aire, l'aigua i el sòl.

3.a  Enfortir l'aplicació del Conveni Marc de l'Organització Mundial de la Salut per al Control del Tabac en tots els països, segons procedeixi.

3.b  Recolzar les activitats de recerca i desenvolupament de vacunes i medicaments per les malalties transmisibles i no transmisibles que afecten primordialment als països en desenvolupament i facilitar l'accés a medicaments i vacunes essencials assequibles de conformitat amb la Declaració de Doha relativa a l'Acord sobre els ADPIC i la Salut Pública, en la que s'afirma el dret dels països en desenvolupament a utilitzar al màxim les disposicions de l'Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç en lo relatiu a la flexibilitat per protegir la salut pública i, en particular, proporcionar accés als medicaments per a tothom.

3.c  Augmentar substancialment el finançament de la salut i la contractació, el desenvolupament, la capacitació i la retenció del personal sanitari en els països en desenvolupament, especialment en els països menys avançats i els petits Estats insulars en desenvolupament.

3.d  Reforçar la capacitat de tots els països, en particular els països en desenvolupament, en matèria d'alerta primerena, reducció de riscos i gestió dels riscos per a la salut nacional i mundial.

Com en tots els altres objectius, tots podem contribuir a aconseguir aquests objectius, tant a nivell empresarial com individual. Quan una empresa declara que es compromet amb els objectius de desenvolupament sostenible, aleshores, segons la seva activitat, ja hi ha una sèrie d'aquests objectius o fites que són obligats. D'altra banda, encara que no fem aquesta declaració o compromís, també es poden fer accions o prendre mesures per contribuir a la sostenibilitat global. Uns exemples podrien ser polítiques anti tabac, utilitzar aliments saludables en les reunions que requereixen algun tipus d'alimentació, fer contribucions en cobertures sanitàries per a tot el personal sense cap tipus de discriminació, etcètera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada