dilluns, 16 de gener del 2023

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (2)

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, establerts per les Nacions Unides, a assolir en el 2030, són 17 i cada un d'ells té unes fites determinades.

En l'objectiu nº 2 Lluitar contra la fam, les fites són:

Per al 2030, posar fi a la fam i assegurar l'accés de totes les persones, en particular els pobres i les persones en situacions vulnerables, inclosos els lactants, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l'any.

Per al 2030, posar fi a totes les formes de malnutrició, fins i tot assolint, com a més tard en el 2025, les metes convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i l'emaciació dels nens menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents, les dones embarassades i lactants i les persones d'edat.

Per al 2030, duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors d'aliments en petita escala, en particular les dones, els pobles indígenes, els agricultors familiars, els pastors i els pescadors, entre altres coses mitjançant un accés segur i equitatiu a les terres, a altres recursos de producció i matèries primeres, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor afegit i treballs no agrícoles.

Per al 2030, assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d'adaptació al canvi climàtic, els fenomens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sól i la terra.

Per al 2030, mantenir la diversitat genètica de les llavors, les plantes cultivades i els animals de granja i domesticats i les seves espècies silvestres connexes, entre altres coses mitjançant una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a nivell nacional, regional i internacional, i promoure l'accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i els coneixements tradicionals i la seva distribució justa i equitativa, com s'ha convingut internacionalment.

Augmentar les inversions, fins i tot mitjançant una major cooperació internacional, en la infraestructura rural, la investigació agrícola i els serveis d'extensió, el desenvolupament tecnològic i els bancs de gens de plantes i ramat a fi de millorar la capacitat de producció agrícola en els països en desenvolupament, en particular en els països menys avançats.

Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials en els mercats agropecuaris mundials, entre altres coses mitjançant l'eliminació paral·lela de totes les formes de subvencions a les exportacions agrícoles i totes les mesures d'exportació amb efectes equivalents, en conformitat amb el mandat de la Ronda de Doha per al Desenvolupament.

Adoptar mesures per assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats i facilitar l'accés adient a informació sobre els mercats, en particular sobre les reserves d'aliments, a fi d'ajudar a limitar l'extrema volatilitat dels preus dels aliments.


Igual que en tots els altres casos, els Objectius de Desenvolupament Sostenible requereixen la participació de tots els estaments socials: governs, institucions no governamentals món econòmic, professional, social i ciutadania en general. Són objectius sistèmics. Ara bé, des d'un punt de vista organitzacional, cada empresa, col·lectiu, pot fer alguna cosa per ajudar a assolir-los. Així, cada persona o organització pot decidir què compra a l'hora d'alimentar-se, de comprar per als serveis comunitaris de menjadors i cuina. En general. podem ser actius en comerços de proximitat, tenir en compte les cooperatives de consum, prioritzar el consum de proximitat (més sostenible) que el consum de moda, etcètera. En el nostre entorn, APDO té una eina senzilla i global, en que cada organització participant, pot anar valorant les possibles millores que introdueixi en aquests aspectes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada