dilluns, 31 de maig del 2021

Diccionari Sistèmic (110) REQUISIT

En la terminologia de TOC, El terme Requisit fa referència a les dues situacions que són contràries en els Núvols de Conflicte.

Un Núvol de Conflicte està format per una casella, a la part esquerra del diagrama que és l'objectiu comú en un conflicte entre dues parts, o en un dilema si és exclusiu d'una persona. En les dues caselles centrals (una a dalt i l'altra a la part inferior), es descriuen les condicions necessàries per assolir l'objectiu comú. I finalment en les dues caselles de la part dreta, una en la part superior (lligada a la corresponent condició necessària) i l'altra en la part inferior, (també lligada a l'altra condició necessària) descriuen els requisits que creiem que s'han de complir per assolir aquestes decisions. 

Els requisits són contraris o oposats. Si aquest no és el cas, molt probablement no s'ha descrit o construït correctament el Núvol de Conflicte.

Per un criteri convencional el Requisit de la casella superior és l'efecte indesitjable, mentre que el de la casella inferior és l'efecte desitjable. En comparació amb la metodologia DAFO, el requisit superior és l'equivalent a una amenaça o una debilitat.

Un exemple sobre els requisits podria ser: Acomiadar personal per un cantó i Mantenir tot el personal per l'altre. La condició necessària que porta a pensar que hem d'acceptar acomiadar personal, és que hem de tenir els costos a un nivell que garanteixi la supervivència de l'empresa. D'altra banda, hem de mantenir a tot el personal per poder satisfer totes les demandes del mercat o clients.

Cal adonar-se que les condicions necessàries no estan en conflicte. Són els requisits els que ho estan.

Generalment els conflictes es resolen o superen quan revisem la validesa dels requisits o la validesa de la relació d'aquests amb les seves condicions necessàries corresponents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada