dilluns, 18 de març del 2019

Diccionari Sistèmic (10) CADENA

El significat tradicional de cadena és una sèrie d'anelles o peces enllaçades o articulades una darrera de l'altra, o bé una sèrie d'elements semblants que es succeeixen sense interrupció, o també una sèrie ininterrompuda de fets, d'idees.

Però en la teoria de sistemes, i sobretot en la Teoria de les Limitacions, una cadena representa una sèrie de tasques, recursos o processos que depenen entre ells, i que en conjunt representa un sistema que transforma uns materials inicials o dades en uns productes o serveis finals mitjançant uns processos que generen valor. Per això, en general es parla de cadena de valor.

El valor d'una cadena material es pot avaluar de dues formes. La primera pel pes, és a dir, si tenim una cadena d'un material valuós, com un cadena d'or, quan més pes tingui més valor tindrà. La segona, molt més utilitzada en la física, és valorar-la per la seva resistència. Una cadena serà més forta quanta més resistència tingui. Per això s'utilitza molt l'analogia de la cadena. En una sèrie de tasques o processos on es va generant valor, és important identificar la baula més dèbil en quant a aquesta generació de valor, i aleshores cuidar-la o reforçar-la per assegurar el procés en el seu conjunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada