dilluns, 11 de febrer del 2019

Diccionari Sistèmic (5) APTITUD

En el diccionari trobarem definida l'Aptitud com: la capacitat natural o adquirida per fer alguna cosa.

En el llenguatge sistèmic, l'Aptitud vol dir alguna cosa més. Vol dir tenir la capacitat per fer alguna cosa dins del sistema, tenint en compte que aquesta acció té conseqüències en les altres accions que també es realitzen en el sistema.

Així com quan parlava de l'Actitud, em referia sobre tot a "la manera de ser", ara en el cas de l'Aptitud, també em refereixo al coneixement de ser part del sistema. És a dir, l'Aptitud no és només la capacitat de ser apte per fer una tasca o feina determinada, sinó és ser apte per fer-la tenint en compte que no és una tasca aïllada, i per tant ser coneixedors de les conseqüències que té la forma de fer la tasca en la resta d'accions, elements o funcions del sistema.

Veiem un exemple: Un treballador d'una fusteria és molt apte per fer les potes de taules amb una forma artística determinada. Si no té l'Aptitud de veure el conjunt pot estar fent moltes potes que després sobraran perquè el seu company que fa els sobres de la taula va molt més lent. El resultat d'aquesta manca d'Aptitud sistèmica es tradueix en un excés d'inventari de parts de les taules, i per tant un capital bloquejat en el curs de les operacions que pot afectar en conseqüència a la liquiditat global de l'empresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada