dilluns, 14 de setembre del 2015

Teoria de Sistemes (1)

La Teoria General de Sistemes comença a considerar-se una ciència formal a partir de mitjans del segle XX. Pren cos amb els treballs del biòleg Ludwig von Bertalanffi. Ell cercava una explicació científica sobre el fenòmen de la vida. Va formalitzar un aforisme intuït des de l'antiguitat: "Tot té a veure amb tot".
Bertalanffi cercava respondre a la pregunta central de la biologia: Què és la vida? En la seva recerca va aportar idees que han transformat la visió convencional del món, entre elles una que cal repetir constantment: "El tot és més que la suma de les parts". En efecte, el tot determina la naturalesa de les parts; les parts no es poden comprendre si es consideren aïllades del tot; les parts estan dinàmicament interrelacionades. Aquests conceptes van suposar un salt qualitatiu en la comprensió i desenvolupament de la Teoria de Sistemes.




Teoría de Sistemas (1)

La Teoría General de Sistemas comienza a considerarse una ciencia formal a partir de mediados del siglo XX. Toma cuerpo con los trabajos del biólogo Ludwig von Bertalanffi. El buscaba una explicación científica sobre el fenómeno de la vida. Formalizó un aforismo intuido desde la antigüedad: "Todo tiene que ver con todo".
Bertalanffi buscaba responder a la pregunta central de la biología: ¿Qué es la vida? En su investigación aportó ideas que han transformado la visión convencional del mundo, entre ellas una que hay que repetir constantemente: "El todo es más que la suma de las partes". En efecto, el todo determina la naturaleza de las partes; las partes no se pueden comprender si se consideran aisladas del todo; las partes están dinámicamente interrelacionadas. Estos conceptos supusieron un salto cualitativo en la comprensión y desarrollo de la Teoría de Sistemas.




Theory of Systems (1)

The General Theory of Systems began to be considered a formal science towards the mid-20th Century, as a result of the works of the biologist Ludwig von Bertalanffi. He was searching for a scientific explanation about the phenomena of life. He stated an aphorism, felt since ancient times: "everything is related to everything". 
Bertalanffi was looking for an answer to the fundamental question of biology: "What is life?". In his research he contributed with ideas that transformed the conventional vision of the world, including one that we would have to repeat constantly: "The whole is more than the sum of its parts".  Indeed, the whole determines the nature of its parts; the parts cannot be understood if they are considered separate from the whole. The parts are dinamically interrelated. These concepts constituted a qualitative leap for the understanding and development of the Theory of Systems.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada