dilluns, 15 d’abril del 2024

FELICITAT COl·LECTIVA (Valoracions intangibles)

El concepte Felicitat és pot definir o interpretar de maneres diverses. En general, ens referim a les persones, però també sociològicament es parla i es contextualitza el concepte de Felicitat Col·lectiva.

Però, la felicitat és un valor intangible. És un valor subectiu. Si ens pregunten en quin grau creiem que som feliços, dependrà de situacions o circumstàncies puntuals que ens estiguin passant, que hagin passat recentment, o d'unes espectatives que creiem que seran quasi amb seguretat favorables per a nosaltres. Si, a més, volem esbrinar com el conjunt de la comunitat és feliç, això encara dependrà de més factors.

Per tant, la felicitat és un valor intangible i no mesurable quantitativament de forma objectiva. Però com ens va ensenyar Salvador Guasch, amb el seu treball al llarg de la seva vida (veure el llibre - i la corresponent entrada en aquest blog- Comptabilitat Simultània) els valors intangibles es poden valorar d'una forma subjectiva, però coherent, mitjançant enquestes i valoracions personals.

El tema de la felicitat col·lectiva ha estat present des de sempre en els filòsofs, i governants. Tanmateix, en el 1972, un petit país -BUTAN- va començar a elaborar la seva Felicitat Nacional Bruta, o Felicitat Interna Bruta, en contraposició al Producte Intern Brut. Un dels aspectes que van cridar més l'atenció va ser que l'associació entre riquesa i felicitat no era tan directa com es pressuposava, Van trobar que al dividir a la població en cinc quintils, el 41% del més ric estava en la categoria dels no feliços, mentre el 29% dels més pobres se sentia profundament feliç.

Al 2006 apareix l'Índex de Planeta Feliç. Al 2011, la ONU convida als països membres a mesurar la felicitat dels seus ciutadans. Des d'aleshores es publica cada any un índex mundial de la felicitat. En l'any 2024 han participat 143 països.

Tots aquests índexs i valoracions reben sempre crítiques sobre la seva subjectivitat, tanmateix, aquesta és molt similar a quan es fan enquestes i valoracions entre els ciutadans sobre cóm veuen la situació econòmica o la seva apreciació sobre serveis públics o socials.

Però, podríem pensar en cóm aquestes valoracions de la ciutadania, conjuntament amb la conscienciació sobre la Sostenibilitat i els principis de la Revolució Positiva ens poden ajudar a millorar a nivell personal i col·lectiu, fins i tot a escala planetària? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada