dilluns, 17 d’abril del 2023

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (14)

El catorzè ODS és Conservar i utilitzar sosteniblement els oceans, els mars i els recursos marins.

Protegir els nostres oceans ha de seguir sent una prioritat. La biodiversitat marina és vital per a la salut de les persones i del nostre planeta. Les àrees marines protegides s'han de gestionar de manera efectiva, al igual que els seus recursos, i s'han de posar en marxa reglaments que redueixin la sobrepesca, la contaminació marina i l'acidificació dels oceans.

Les fites associades a aquest objectiu són:

14.1 D'aquí al 2025, prevenir i reduir significativament la contaminació marina de tot tipus, en particular la produida per activitats realitzades a terra, inclosos els detritus marins i la polució per nutrients.

14.2 D'aquí al 2020, gestionar i protegir sosteniblement els ecosistemes marins i costers per evitar efectes adversos importants, inclús enfortint la seva resiliència, i adoptar mesures per restaurar-los a fí de restablir la salut i la productivitat dels oceans.

14.3 Minimitzar i abordar els efectes de l'acidificació dels oceans, inclús mitjançant una major cooperació científica a tots els nivells.

14.4 D'aquí al 2020, reglamentar eficaçment l'explotació pesquera i posar fí a la pesca excessiva, la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada i les pràctiques pesqueres destructives, i aplicar plans de gestió amb fonament científic a fí de restablir les poblacions de peixos en el termini més breu possible, almenys assolint nivells que puguin produir el màxim rendiment sostenible d'acord amb les seves característiques biològiques.

14.5 D'aquí al 2020, conservar almenys el 10% de les zones costeres i marines, en conformitat amb les lleis nacionals i el dret internacional i sobre la base de la millor informació científica disponible.

14.6 D'aquí al 2020, prohibir certes formes de subvencions a la pesca que contribueixen a la sobrecapacitat i la pesca excessiva, eliminar les subvencions que contribueixen a la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada i abstenir-se d'introduir noves subvencions d'aquest tipus, reconeixent que la negociació sobre les subvencions a la pesca en el marc de la Organització Mundial del Comerç ha de incluir un tracte especial i diferenciat, apropiat i efectiu per als països en desenvolupament i els països menys avançats.

14.7 D'aquí al 2030, augmentar els beneficis econòmics que els petits Estats insulars en desenvolupament i els països menys avançats obtenen de l'ús sostenible dels recursos marins, en particular mitjançant la gestió sostenible de la pesca, la acuicultura i el turisme.

14.a Augmentar els coneixements científics, desenvolupar la capacitat de recerca i transferir tecnologia marina, tenint en compte els Criteris i Directrius per la Transferència de Tecnologia Marina de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental, a fí de millorar la salut dels océans i potenciar la contribució de la biodiversitat marina al desenvolupament dels països en desenvolupament, en particular els petits Estats insulars en desenvolupament i els països menys avançats.

14.b Facilitar l'accés dels pescadors artesanals als recursos marins i als mercats.

14.c Millorar la conservació i l'ús sostenible dels oceans i els seus recursos aplicant el dret internacional reflectit en la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar, que constitueix el marc jurídic per la conservació i la utilització sostenible dels oceans i els seus recursos, com es recorda en el paràgraf 158 del document “El futur que volem”.

Com en tots els casos, i encara que sembli improbable, de forma particular es pot ajudar a assolir aquest objectiu, utilitzant per exemple criteris de compra i consum coherents amb aquest objectiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada