dilluns, 10 de juny del 2019

Diccionari Sistèmic (21) COMPLEXITAT

La definició convencional de complexitat  és que és la qualitat de complex. Es diu que una cosa o sistema és complex  quan inclou ,oltes parts diverses.
En la terminologia de la gestió convencional actual la complexitat fa referència a sistemes o organitzacions que tenen molts elements o parts que alhora estan sotmesos a moltes interaccions entre si i amb l'entorn. Tradicionalment un sistema és més complex quan més elements o dades es neceszsitin per descriure les seves parts o interdependències. En la Teoria de les Limitacions i en la Teoria de Sistemes, en general, quan més graus de llibertat té un sistema, més complex és aquest.

Per fer una analogia amb un exemple: Si tenim dos sistemes tals com el sistema solar i una paella, el sistema més complex és la paella, ja que els graus de llibertat del sistema solar són mínims. El sistema s'explica amb una força principal: "La Gravetat" que alhora segueix una rígida fórmula, i s'explica sabent les masses i distàncies de cada un dels seus elements respecte al Sol. Però en el cas de la paella cada un dels ingredients té el seu grau de llibertat, no depèn dels altres ingredients, i això fa que cada vegada pugui sortir diferent. Des d'una percepció sistèmica és un sistema més complex.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada