dilluns, 14 de juny del 2021

Diccionari Sistèmic (112) RESISTÈNCIA AL CANVI:

La resistència al canvi és un comportament que tothom té amb major o menor grau o intensitat. És inherent a la vida mateixa, i sobretot als mamífers. Les espècies evolucionen molt lentament, i ho fan adaptant-se a les condicions del medi o del seu entorn. Si l'entorn no fos incert, ni complex, l'ésser viu no tindria necessitat de canviar, i per això els canvis es produeixen amb lentitud, ja que quan s'han fet, l'objetiu és que la situació sigui estable respecte a l'entorn.

Des d'un punt de vista sistèmic i des de la perspectiva de TOC, les persones i organitzacions tenen una resistència al canvi molt accentuada. El motiu principal d'aquesta resistència és que: o no sabem avaluar el veritable perill de no fer el canvi (subestimar la urgència o necessitat de fer-lo)  o bé valorem com excessius els esforços per fer-lo (sobreestimar els riscos que comporta fer el procés de canvi).

Veure: Canvi, Canvi: Cóm enfocar-ho, Canvi organitzacional, Mètode per crear el canvi, Nivells de resistència al canvi, Procés de superació dels nivells de resistència al canvi. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada