dilluns, 1 de març del 2021

Diccionari Sistèmic (97) RECURS COLL D'AMPOLLA

Un recurs coll d'ampolla és qualsevol recurs la capacitat del qual és menor o igual a la demanda  determinada per aquell període de temps específic.

Cal anar en compte en que sovint designem com recursos colls d'ampolla, recursos que no ho són. Ho semblen degut a polítiques internes dins de l'organització. Per exemple, podem establir que alguns recursos treballin en grups de sèries, pensant que per economia d'escala aconseguirem més productivitat, i el que realment estem fent és convertir un recurs que no és coll d'ampòlla en un recurs que sembla ser-ho. Una vegada es suprimeixen aquestes polítiques. el recurs passa a no ser un coll d'ampolla.

Un veritable recurs coll d'ampolla és el que te una capacitat de producció per sota de la demanda en aquell moment. Si la demanda diària de lliurar cadires de fusta és de 10 al dia, i el taller de fusteria només en pot fer 8, encara que els recursos de pintera o envernissat, tinguin més capacitat, el recurs coll d'ampolla, que a la vegada limitarà la màxima producció possible és el taller de fusteria i la demanda no sobrepassarà mai les 8 unitats.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada