dilluns, 23 de març del 2020

Diccionari Sistèmic (48) GUANYAR-GUANYAR

El terme Guanyar-Guanyar no és un terme que es trobi en els diccionaris generals, però si és un concepte que s'ha estès des de fa dècades en els llibres i en les escoles de gestió i administració d'empreses.

En la Teoria de les Limitacions (TOC) aquest concepte prén una orientació particular que difereix molt sovint respecte a la idea que té la majoria de guanyar-guanyar.
En general es creu que una bona solució a un conflicte és assolir una bona negociació on les parts cedeixin parcialment en les seves exigències i així arribar a una solució de consens satisfàctoria per ambdues parts.
En TOC això no és així, cedir parcialment vol dir que no s'assoleix l'objectiu. I com que al ser una teoria científica de fet considera que realment no hi ha conflicte, sinó diferents percepcions de la situació, L'aproximació de guanyar-guanyar vol dir eliminar el conflicte revisant les percepcions i arribant a una situació on les dues part assoleixin el seu objectiu. Evidentment, ha d'haver un objectiu comú, sinó no hi ha un conflicte sinó que les situacions de les dues parts són independents. La gasela i el lleó no estan en conflicte. No tenen cap objectiu comú. Cadascun intentarà sobreviure amb les seves habilitats i condicions. Si una patronal i uns sindicats no tenen cap objectiu comú, el conflicte no existeix. Si el tenen, el que han de fer no és cedir parcialment, sinó revisar quins supòsits hi ha en les seves percepcions de la situació que no els permeten superar-la i arribar a assolir els seus objectius, que a la força estaran supeditats a un objectiu comú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada