L'OES, com s'ha dit en les entrades anteriors d'aquesta sèrie, recull les dades dels participants mitjançant cinc enquestes de cinc preguntes cada una, i dirigides a Professionals/treballadors, Clients, Proveïdors, Entitats de l'entorn, i Propietaris/accionistes; i també d'un qüestionari per la Direcció/Gerència de l'empresa.
Amb totes aquestes dades, des de l'Observatori, es calculen una sèrie d'índexs o paramètres que permeten mostrar les tendències temporals del funcionament global de l'empresa. Aquests paràmetres són:
Coeficient de Valor Intangible (CVI): És igual a la suma de les mitjanes de les cinc enquestes, dirigides als grups d'interès, multiplicada per 5.
Exemple: Resultats de les enquestes (7,5 , 7,8, 8,1, 8,0 i 8,2) --> Mitjana = 7,92. CVI = 7,92/ 5 = 1,584
Unitats de Valor Integral (UVI): És igual al resultat del compte d'explotació (el número del percentatge) multiplicat pel Coeficient de Valor Intangible.
Exemple: Compte d'explotació: Guanys d'un 7,8% --> Número representant del percentatge: 107,8 multiplicat pel valor del CVI (1,584) UVI = 170,55
L’Índex Redistributiu (IR) es calcula a partir de la divisió entre el salari més alt i el més baix de l’empresa. És el % que representa el salari més baix respecte al més alt (en unitats comparables) i aquest percentatge és multiplica pel número de treballadors
Exemple: Salari mensual més alt: 4.540€. Salari més baix: 1.135€. Percentatge del més baix respecte al més alt: 1135 x 100 /4540 =25% Per tant, l'índex redistributiu serà = 25 x Número de treballadors. Si el total són 32, l'IR serà = 25 x 32 = 800.
L'Índex de Solidaritat (IS): Es calcula sumant 1 més el tant per 1 de la diferència entre el salari més alt i el més baix de l'empresa. Seguit amb l'exemple anterior, l'IS seria igual a 1 més 0,25 =1,25.
Aquests 4 índexs conjuntament amb les altres dades recollides, en l'enquesta feta a la gerència, - i tenint en compte uns criteris apriorístics de ponderació- permeten donar una valoració integral del comportament de l'empresa, i alhora poden indicar quasi sempre cóm prioritzar les accions de millora contínua a curt i llarg termini.
Amb aquesta entrada, finalitza la sèrie sobre l'Observatori Ètico Social Empresarial, i també és la última entrada fins el proper 2 de setembre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada