dilluns, 30 de setembre del 2024

ALPHA MINDSET

Dins del grup de pàgines o comunitats a Twitter (ara X) que he anat mirant aquest estiu passat, i que també m'ha cridat l'atenció, és Alpha Mindset (@alphamindset)

És una comunitat o pàgina que periòdicament recomana llibres -generalment gratuïts- que són útils o de valor en molts temes relacionats amb el creixement personal i millora de les habilitats cognitives i creatives.

A vegades aprofundeix en algun llibre concret i ressalta algunes pàgines o idees. Sovint, fa recomanacions de llibres relacionats amb creixement personal, negocis, productivitat, inversions o continguts vàlids en el dia a dia.

dilluns, 23 de setembre del 2024

AJUDA PER A MESTRES

Entre les pàgines que he vist aquest estiu, també hi ha la que té el títol www.ayudaparamaestros.com

És una pàgina on, a part de donar a conèixer eines de suport per als mestres, també comparteix temes, blogs i eines perque els interessats puguin accedir i aprendre autònomament. 

La pàgina té una gran quantitat de temes, que van des d'aplicacions educatives a llibres, passant per jocs, vídeos, manualitats, i abarca des de temes d'educació infantil fins a la d'adults.

Uns quants exemples:

8 biblioteques virtuals per a nens.

117 activitats interactives per a totes les etapes educatives

14 tècniques d'escriptura creativa

El Lectòmetre. Activitat -tipus fes-ho tu mateix- per motivar a la persona a llegir.

Aquesta pàgina, com totes les que comento en aquestes darreres entrades, també tenen el seu compte a "X", de forma que són molt fàcilment accessibles, i crec que paga la pena tenir-les en compte per si en algun moment poden servir.

dilluns, 16 de setembre del 2024

BEQUES PER DOCTORATS (SCHOLARSHIP FOR PhD)

Un dels comptes a X (anteriorment Twitter) que he pogut llegir aquest estiu és Scholarship for PhD (Beques per doctorats). Només he pogut llegir unes quantes entrades, però crec que és un exemple d'eina que posa a l'abast de molta gent la possibilitat d'aprendre noves habilitats i anar-se auto-formant.

Com a exemple, poso la traducció d'una de les entrades que he vist.

CÓM TENIR UNA CONVERSA DIFÍCIL

1. Recordar que exposar quelcom de forma imperfecta és millor que no exposar-lo. Evitar les converses difícils assegura un cert confort, confrontar-les porta a l'enriquiment en coneixement. Què és més valuós?

2. Definir els termes claus a debatre en una conversa difícil. I si els altres no són prou clars.... Hem de saber que significa ser prou clars per a cadascú de nosaltres. Cóm ho definim? Per exemple, si el tema està relacionat amb el nostre rendiment a la feina, com defineix el nostre responsable o cap el terme productivitat? Sovint els nostres conflictes s'alimenten de la mala comunicació o malentesos més que d'una altra cosa.

3. Substituir els judicis amb la curiositat. La curiositat converteix una discussió en una conversa. En lloc d'avançar-nos a defensar la nostra opinió, busquem amb interès més clarificació substituint rebatre amb la postura "Voldria entendre-ho del tot. Pots explicar-m'ho una mica més?"

4. Deixar espai per al silenci. Encara que això és una mica incòmode, el silenci per processar és millor que el parlar per parlar. A la vegada, també dona als altres l'oportunitat per acabar del tot els seus pensaments.


dilluns, 9 de setembre del 2024

AUTO-FORMACIÓ

Hi ha diversos camins o maneres de millorar el nostre coneixement professional. En general, les persones es preparen per accedir als llocs de treball. Segueixen havent oportunitats per als que els hi costa molt estudiar o asseure's per llegir un llibre. A vegades, es va a demanar feina en alguna empresa o es veu un anunci, i sovint sense experiència. El contractador és el que forma al nou treballador des de pràcticament zero.

El més normal, tanmateix, és que se segueixin cursos de formació professional, o bé estudis universitaris o més especialitzats. Sovint una vegada acabats, es passa per una sèrie de criteris de selecció i finalment s'accedeix als llocs de treball disponibles. També, les empreses contracten als que s'estan formant abans que hagin completat el cicle formatiu. Generalment, això es fa seguint convenis entre els centres formadors i les empreses, permetent que els estudiants facin pràctiques en la mateixa empresa. Si la aptitud i l'actitud són adients, l'empresa acostuma a contractar a l'estudiant, amb el benefici que ja l'ha format segons les seves pròpies necessitats.

En la societat actual on cada vegada més, els treballs més repetitius passen a ser realitzats per màquines o instruments robotitzats, la tendència es valorar més la millora de les aptituds dels professionals. -El que es diu "Formació Continuada".

En aquest parèntesi d'e publicació d'entrades en el blog, he anat revisant conceptes i reflexions per al nou cicle, i me'n he adonat que ara hi ha milers de temes formatius a disposició de qualsevol persona, mitjançant les xarxes socials, i a més gratuïts.

Aquest és un tema important. D'una banda, tothom que tingui un dispositiu per connectar-se a internet, un compte o lloc de connexió i interès, pot autoformar-se. Ho pot fer al seu ritme i sense costos econòmics. Des d'una perspectiva social, és molt interessant i planteja una opció de millora de caràcter general per a la humanitat. D'altra banda, això fa que les entitat docents de qualsevol tipus, tinguin present que cada vegada més, la gent no es vol gastar diners per a projectes de formaciò continuada. Aquest mateix blog és un cas relacionat amb tot això. L'objectiu del blog és aportar coneixement, compartir experiències de forma gratuïta perquè tothom que vulgui pugui aprofitar-ho. Clarament, totes les matèries o entrades tenen més recorregut en el tema formatiu, així, si algú pot estar interessat en aprofundir-hi, pot veure que li representa o pot costar seguir formant-se. És a dir, el blog és una eina que vol ajudar a l'autoformació.

En aquests darrers dies, he recollit algunes eines i aplicacions gratuïtes en les xarxes socials, que resumiré i compartiré a partir de la propera entrada.