dilluns, 29 d’abril del 2024

ÍNDEX DEL PLANETA FELIÇ

L'índex del Planeta Feliç (en anglès, Happy Planet Index o HPI) és un índex de benestar humà i impacte ambiental que va ser introduït per la New Economics Foundation el 2006. El valor de l'HPI de cada país és una funció de la satisfacció subjectiva de felicitat, l'esperança de vida al naixement i l'empremta ecològica per capita. La funció exacta és una mica més complexa, però conceptualment s'aproxima a multiplicar la satisfacció de la vida i l'esperança de vida, dividint-la per la petjada ecològica. L'índex està ponderat per donar puntuacions progressivament més altes a les nacions amb petjades ecològiques més baixes.

L'índex està dissenyat per desafiar índexs ben establerts del desenvolupament dels països, com ara el producte interior brut (PIB) que és una mesura bàsicament econòmica i l'índex de desenvolupament humà (IDH), creat el 1990 per Amartya Sen, que és un indicador senzill que combina les 3 qüestions considerades essencials per al desenvolupament humà: Tenir una vida llarga (esperança de vida mitjana), l'educació (Taxa d'alfabetització) i la capacitat de tenir un nivell de vida digna (PIB). Els dos índex, tot i que molt meritoris, considera que no tenen en compte la sostenibilitat. En particular, el PIB es veu inadequat, ja que l'objectiu final habitual de la majoria de la gent no és ser ric, sinó ser feliç i sa. A més, es creu que la noció de desenvolupament sostenible requereix una mesura dels costos ambientals per assolir aquests objectius.

Es troben diferències molt significatives en la classificació dels països en aquesta llista i en la seva classificació en la llista de l'Índex de Felicitat Mundial que publica la ONU cada any. Així països desenvolupats com el Regne Unit (34) Finlàndia (37) Nova Zelanda (38) França (44) Japó (58) Suècia (61) 0 Estats Units (108)  es troben molt allunyats de les primeres posicions del HPI. Una raó és que, en tots ells els valors relatius al component de petjada ecològica per càpita resulten ser significattivament alts respecte als països que estan en les primeres posicions. (entre 4,9 i 8,2).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada