dilluns, 2 de gener del 2023

REPTES SISTÈMICS

 Avui, primera setmana del 2023, inicio una sèrie sobre els Objectius de Desenvolupament sostenible a nivell global que representen un gran repte per a tot el conjunt de països, comunitats, món empresarial i professional en general.

Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), oficialment coneguts mitjançant l'agenda per Transformar el nostre món: l'Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, són un conjunt d'objectius relacionats amb el desenvolupament sostenible, creats per les Nacions Unides i promoguts com a objectius mundials per al desenvolupament sostenible. Els ODS són vàlids de 2015 al 2030. Hi ha 17 objectius i 169 metes específiques per a aquests objectius. L'Agenda 2030 és una agenda transformadora, que posa la igualtat i la dignitat de les persones al centre i és una crida per a canviar el nostre estil de desenvolupament, respectant el medi ambient. 

L'agost de 2015, 193 països van acordar els 17 objectius següents:

  1. Erradicació de la pobresa: Posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot arreu.
  2. Lluita contra la fam: Posar fi a la fam i la inanició, aconseguir la seguretat alimentària, millorar la nutrició i promoure una agricultura sostenible.
  3. Bona salut: Garantir vides saludables i promoure el benestar per a totes les edats.
  4. Educació de qualitat: Garantir una educació inclusiva per a tots i promoure oportunitats d'aprenentatge duradores que siguin de qualitat i equitatives.
  5. Igualtat de gènere: Aconseguir la igualtat de gènere a través de l'enfortiment de dones adultes i joves.
  6. Aigua potable i sanejament: Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l'aigua i de les condicions de sanejament.
  7. Energies renovables: Garantir l'accés de totes les persones a fonts d'energia assequibles, fiables, sostenibles i renovables.
  8. Treball digne i creixement econòmic: Promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, una ocupació plena i productiva, i un treball digne per a totes les persones.
  9. Innovació i infraestructures: Construir infraestructures resistents, promoure una industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
  10. Reducció de la desigualtat: Reduir la desigualtat entre i dins dels països.
  11. Ciutats i comunitats sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resistents.
  12. Consum responsable: Garantir un consum i patrons de producció sostenibles.
  13. Lluita contra el canvi climàtic: Combatre amb urgència el canvi climàtic i els seus efectes.
  14. Flora i fauna: aquàtiques: Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per a un desenvolupament sostenible.
  15. Flora i fauna terrestres: Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, i detenir i revertir la degradació de la terra i detenir la pèrdua de la biodiversitat.
  16. Pau i justicia: Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar a totes les persones accés a la justícia i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
  17. Aliances per als objectius mundials: Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.

En el món empresarial, aquests objectius representen un gran repte sistèmic, i no s'haurien de quedar en declaracions publicitàries, sinó que en les seves correlacions a nivell particular poden der uns punts de palanca per innovar i reinventar-se en el seu desenvolupament organitzacional.

En les següents entrades comentarem cada un d'ells,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada