dilluns, 25 de novembre del 2024

REFLEXIONS SOBRE LIDERATGE

Ja en la segona meitat del segle XX, el concepte de lideratge va agafar una gran notorietat, i es va destacar la seva importància per que les empreses, grups o organitzacions fossin millors i obtinguessin millors resultats. El lideratge fins al segle XX s'havia associat als caps militars o governants, però no es considerava gaire en altres sectors socials. Els millors estudiosos de les organitzacions van dedicar-hi molt temps a aquest concepte. Aviat, i com a conseqüència d'aquest gran i important enfocament, el lideratge va passar a ser un concepte (nom) amb atributs de valor associats (cognoms). Sovint, em plantejo si això és aclaridor, o bé al contrari, pot passar a ser una font de confusió.

L'abast del concepte és inmens. Ha sigut tema d'estudi per a molta gent. Des de filòsofs o teòrics, que diuen que cadascú ha de ser el propi líder de la seva vida, als més pràctics i operatius que descriuen els diversos tipus de líders que poden actuar en les organitzacions. Particularment, em sento còmode amb unes frases que vaig escriure ja fa un temps. Deia el següent:

No necessitem líders que ens marquin el camí, cada un de nosaltres ha d'aprendre a liderar la seva vida, resolvent per nosaltres mateixos els nostres problemes, recordant que la nostra llibertat acaba on comença la dels altres.

Crec que si això fos la norma general, els lideratges grupals es donarien  amb més facilitat. Potser d'una forma similar a com alguns grups d'espècies animals s'auto-organitzen i segueixen d'una forma natural a uns o altres membres del grup.

dilluns, 18 de novembre del 2024

mariuscalvetnavarro.blogspot.com

Per finalitzar aquest repàs de webs, xarxes o comptes amb materials, eines i coneixements que es puguin aplicar en l'auto-formació professional i personal, vull fer esment modestament a aquest propi blog: mariuscalvetnavarro.blogspot.com que des del 7 de gener del 2013, (aviat farà 12 anys) he anat publicant amb una entrada setmanal. No és una web que tracti temes de coneixements amb una gran profunditat. Vol ser més una sèrie de píndoles introductòries de coneixement que estimulin al receptor a saber-ne més.

He anat fent entrades amb una periodicitat setmanal, amb alguns períodes, buit, bé per vacances o dates senyalades. En els darrers anys, he reservat l'última o dues últimes entrades per fer llistats de les noves entrades de l'any o, fins i tot, de l'índex global.

Els primers anys cada setmana tenia una entrada de coneixement, sobretot de conceptes sistèmics, i una entrada d'exercicis de pensament lateral o creativitat. Alhora ho vaig publicar en Català, Espanyol i Anglès. Més tard, ho vaig reduir només al català.

Espero poder seguir afegint noves píndoles i arribar almenys als 15 anys. I, sobretot, espero que ,en alguna mesura, hagi aportat algun valor i contribuït a difondre coneixement i haver sigut una eina útil per a l'auto-formació i ampliació de coneixement per als seus lectors.

dilluns, 11 de novembre del 2024

YOUTUBE

Probablement, la plataforma mundial més extensa en continguts de tot tipus, sigui Youtube.  Amb un accés gratuït a milers de milions de videos, es poden trobar tutorials per aprendre a fer, o conèixer qualsevol cosa. Si no tenim idea de lampisteria, però volem autofromar-nos, tindrem una gran quantitat de videos sobre qualsevol cosa relacionada amb aquesta matèria.

Certament, ens podem trobar amb videos que ho ensenyin d'una forma i altres d'altra. Però això és similar al que passa quan llegim diversos llibres que tracten el mateix tema. En el cas de Youtube hi ha l'avantatge afegida que quasi sempre els videos tenen comentaris dels que els han visualitzat. I llegint-los, podem veure quina és la tendència que es dona en la seva valoració. I això es dona tant en videos que mostren com fer una tasca o videos que expliquen coneixement teòric sobre una matèria determinada.

L'existència de Youtube i de la Wikipèdia (citada la setmana passada) suposen, des d'un punt de vista compartit per molta gent, un avenç disruptiu, a nivell de tota la Humanitat per tenir accés al coneixement i l'autoformació.


dilluns, 4 de novembre del 2024

WIKIPEDIA

Entre el grup de comptes, pàgines o plataformes que poden servir com a fonts per l'autoformació professional, en hi ha dues amb una quantitat immensa de continguts: La Wikipèdia (L'enciclopèdia lliure) i Youtube.

Avui, vull fer esment de la importància cabdal de la Wikipedia. És la gran enciclopèdia global, que comprén tots els temes, que s'actualitza constantment i que a través d'enllaços associats porta a tot el coneixement.

Qualsevol aspecte formatiu es pot trobar en els seus continguts, i a més en multitud d'idiomes. Pot semblar agosarat però, de fet, qualsevol tema tractat en qualsevol llibre de formació, es pot trobar, encara que, a vegades resumit, en la Wikipedia. Per tant, el seu abast és universal.