En les múltiples entrades d'aquest blog, sovint s'ha comentat el tema de la Resolució o Tractament de Conflictes. Ens hem enfocat en la metodologia dels Processos de Raonament de la Teoria de les Limitacions, o en el mètode Raonament Lògic Creatiu.
D'una forma molt simple, aquesta setmana passada, una amiga em va recordar l'exemple del problema de la taronja i dos germans, per enfocar correctament un conflicte. Com que l'enfocament és el mateix, penso que és bo recordar-ho ja que ens ajuda a entendre com les percepcions i necessitats de les parts que estan en conflicte, sovint no s'expliciten ni a l'inici ni durant el procés del mateix.
L'exemple és el següent: Dos germans arriben a casa i cada un d'ells necessita una taronja, però només en hi ha una. La discusió es fa llarga i segons el cas, s'arriba a decisions que no satisfan a l'un o l'altre. I el tema és que si d'entrada s'haguessin preguntat per a què cadascú volia la taronja, no hi hauria hagut conflicte, perquè un la necessitava per fer un suc, ja que estava prenent molta vitamina C, i l'altre necessitava la pell per fer un pastís!
Encara que és un exemple, fixem-nos que molt sovint ens trobem en conflictes, i que no sabem ben bé que vol l'altra part, ni aquesta sap què volem nosaltres. Si a l'inici de qualsevol conflicte cadascú preguntés a l'altre "Per a què?" necessita o defensa la seva petició o reivindicació, ens trobaríem que molt sovint hi haurien alternatives que eliminarien el conflicte.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada