dilluns, 24 de febrer del 2025

DICCIONARI SISTÈMIC (2ª SÈRIE -6) BALANÇ VITAL

El Balanç Vital és el concepte d'equilibrar la vida personal, familiar i professional que les persones intenten aconseguir per ser plenament feliços. 

Com que tracta de trobar un equilibri entre molts factors, i molts d'ells són intangibles, el Balanç Vital, és mesurable qualitativament. Això fa que segons les condicions socials i econòmiques, els factors importants que influeixen en aquest balanç siguin diversos. 

El que és important és el concepte en si mateix. Tant en quant, hi hagi un equilibri desitjable entre la realització personal, la social i la professional, la percepció de felicitat comunitària serà més gran. I això també es pot relacionar amb els índexs de felicitat ja descrits en anteriors entrades d'aquest blog.

La mitja jornada, el treball compartit per dies entre dues persones, el teletreball, el repartiment entre pares dels permisos per cura dels recen nascuts són algunes de les mesures que empreses actuals implementen per facilitar aquest equilibri.

dilluns, 17 de febrer del 2025

DICCIONARI SISTÈMIC (2ª SÈRIE -5) BALANÇ COMPORTAMENTAL

El Balanç Comportamental és una eina d'avaluació basada fonamentalment en l'observació del comportament en situació professional.

El Terme Balanç és el termòmetre (econòmic) que marca l'estat de salut de l'empresa. Permet veure "com es troba l'empresa" (diagnòstic) i serveix de base a la seva gestió present i futura (Pronòstic). El Balanç Comportamental tracta de traslladar aquesta idea al plànol personal (gestió de la pròpia carrera) i al plànol de la funció Personal en l'empresa (Gestió dels recursos humans).

En el Balanç Comportamental s'intenta simular el futur. La persona es troba davant de situacions que es podrien donar fàcilment en la seva feina futura, i segons les seves decisions es pot inferir com es comportarà realment.

El Balanç Comportamental és un mètode que té com objectiu mesurar les distàncies existents entre els comportaments mostrats mitjançant simulacions de caràcter professional i els comportaments que s'esperen d'una persona en l'exercici de la seva funció. Aquesta distància es traduirà en punts forts (apropament) i punts febles (allunyament) respecte a comportaments analitzats i definits prèviament.

dilluns, 10 de febrer del 2025

DICCIONARI SISTÈMIC (2ª SÈRIE - 4) ATZAR

L'Atzar, a nivell d'organitzacions en general, és un concepte estadístic que expresa la idea d'incertesa en l'aparició de determinats fenómens o en l'assoliment d'un resultat concret. És un terme clau en la teoria de probabilitats.

Sovint, es pot associar a incertesa, o prendre'l com a sinònim d'aquesta. Des d'un enfocament sistèmic no és ben be el mateix. Un exemple d'incertesa, és que si pesem un objecte en una balança unes quantes vegades seguides, ens trobarem que, encara que sigui a nivell de decimal, sempre hi haurà una certa variació. Això és explicable degut a la variació intrínseca de qualsevol acció o esdeveniment. La gent que es controla la tensió arterial de forma periòdica, ho sap perfectament. Sovint la prenen dos o tres vegades seguides, per veure quina és la tendència de la sèrie. En aquest cas no parlem d'atzar, parlem d'incertesa com una característica pròpia i associada a qualsevol mesura.

L'atzar té més el component d'imprevist dins de l'enfocament sistèmic o la teoria de sistemes.

dilluns, 3 de febrer del 2025

DICCIONARI SISTÈMIC (2ª SÈRIE - 3) ARBRES DE DECISIÓ

Els arbres de decisió són representacions gràfiques o diagrames que descriuen els processos que integren un algorisme, protocol o procediment seqüencial d'accions o decisions.

Encara que el seu ús majoritari correspon a les representacions descrites, a nivell de procediments sistèmics, també inclouen, tots els arbres que conformen els processos de raonament de TOC. En aquest diccionari ja s'han descrit tots ells: Els Arbres de la Realitat Actual (ARA), els Arbres de la Realitat Futura (ARF), els Arbres de les Branques Negatives (BN o ABN), els Arbres de Prerequisits (AP), i els Arbres de Transició o plans d'acruació (AT).

Els Arbres de TOC, no són exactament diagrames de decisions, sinó diagrames de relacions causa - efecte, però quasi sempre incorporen decisions previstes o a prendre.